Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

K.S.K. Tongeren R. Antwerp F.C.
1 1
12.05.1974 Plaats: De Motten

Scheidsrechter: Franz Geluck

Lijnrechters:
Roger Van Walleghem - Van Wonterghem
Toeschouwers: 15.000

Wedstrijdverslag

Na halve finale Beker van België
Eerst redt Jean Trappeniers R Antwerp FC, daarna het doelhout KSK Tongeren

TONGEREN. — KSK Tongeren en R Antwerp FC moeten het dinsdagavond nog eens overdoen om te weten wie over veertien dagen op de Heizel in de bekerfinale tegen SV Waregem mag uitkomen. Beide ploegen krijgen amper 48 uur tijd om te recupereren van de zware inspanningen die zij gisteren 135 minuten lang, in een drukkende warmte op het harde, hobbelige speelveld van de Motten hebben geleverd. Vooral voor KSK Tongeren zullen de loodjes zwaar doorwegen, want Collas en zijn ploegmaats hebben tegen vice-kampioen R Antwerp FC zware strijd geleverd, die wel een tijdje in de kuiten zal blijven steken. Voor die inspanningen hadden de Tongerenaren al na 45 minuten beloond kunnen zijn met een ophefmakende zege, was Jean Trappeniers niet de doelman van R Antwerp FC geweest.

In de eerste spelperiode (er zouden er in totaal zes zijn) leverde Trap weer eens het bewijs dat hij momenteel bij de allerbeste doelverdedigers van het land mag worden gerekend. Hij redde namelijk op indrukwekkende wijze eon schot van de kwieke Ensinck, een volley van Jos Daerden en werd nog eens in moeilijkheden gebracht toen hij door Luts werd benaderd, waarbij hij de Tongerenaar naar ons gevoelen op dubieuze wijze van de bal hield. Eerder in de 11e minuut, had Trappeniers zich al eens gewonnen moeten geven. Het was een doelpunt waartegen hij niets vermocht. Ensinck had op rechts een hoekschop mogen nemen. Hij trapte die kort voor doel, zodat Bosch of was het Hoste?, hem het leder wel moest terugspelen. De Nederlander rukte enkele passen op en schoof dan laag voor doel waar de lange benen van Daerden het vlugst waren om in een kluwen van spelers de bal in de netten te sturen. In die eerste speelhelft had men maar weinig goeds van R Antwerp FC gezien.

De ploeg van Guy Thijs scheen het meest gehinderd te zijn door de slechte staat van het speelveld, verloor hierdoor in korte balwisselingen herhaaldelijk de bal, maar scheen in tegenstelling tot de dynamische thuisploeg, toch maar weinig gemotiveerd te zijn. Het middenveld, waarin René Desaeyere alles mislukte wat hij ook ondernam, werd voortdurend onder de voet gelopen door het jonge trio Daerden-Palmers-Luts, waarbij eerstgenoemde uitblonk door zijn speldoorzicht en zijn gemeten voorzetten, de twee anderen door eon onverzettelijkheid, die zelfs Louis Pilot deed blozen. Pas naar het einde van de eerste speelhelft toe, stelde R Antwerp FC zich een eerste keer gevaarlijk aan. Dit dank zij een solonummertje van Karl Kodat, die alleen doorbrak en Gerardu, anders weinig betrouwbaar, verplichtte met de medewerking van een zijner verdedigers een kiese toestand op te klaren.

Na de rust was KSK Tongeren aanvankelijk minder ondernemend, waarvan R Antwerp FC gebruik maakte om het spelbeeld van uitzicht te laten veranderen. Er kwam een eerste keer gevaar toen Hoste, blijkbaar nog niet volledig fit en een weinig later vervangen, verkeerd naar zijn doelman terugspeelde en hierdoor Ove Eklund een doelkans bezorgde, die de Zweed tegen het ophangijzer naast de winkelhaak aanschoot. Frans Vermeyen kwam in voor René Desaeyere, iets waaraan men zich al vroeger had verwacht en meteen kwam R Antwerp FC voorgoed in de wedstrijd. Enkele minuten later kwam het gelijkstellend doelpunt trouwens tot stand. Karl Kodat pikte eon inworp van Frans Vermeyen mee, laveerde op zijn gekende manier tussen een drietal Tongerense verdedigers door om zijn slalom te besluiten met een laterale voorzet die Ove Eklund maar voor het induwen had.

KSK Tongeren het zich door dit tegendoelpunt nochtans niet beïnvloeden. Met nog grotere inzet en dapperheid dan voordien, vocht het kranig terug om toch aan de zege te geraken, die er ook gekomen zou zijn als Senté na een mooie inspanning van de soms te persoonlijke Ensinck, enkele centimeters meer naar links had gemikt. Het bleef dus bij 1-1 na de negentig reglementaire minuten. De 22 vermoeide acteurs konden aan de verlengingen beginnen. Deze schenen aanvankelijk in het voordeel van R Antwerp FC te zullen uitdraaien Karl Kodat maakte immers gebruik van een korte periode van onoplettendheid van het voordien uiterst voortreffelijke duo Collas-Crossan om twee gevaarlijke schoten te plaatsen die echter tegen dwarsligger en paal belandden. Het doelhout redde KSK Tongeren, zoals Trappeniers dat in de eerste speelhelft deed voor R Antwerp FC.

Van de derde, vierde en vijfde verlenging kan men maar weinig onthouden. Geen van beide ploegen was nog bij machte om zich werkelijk voor de zege in te zetten. Beiden namen vrede met de 1-1, naar ons gevoelen een logische uitslag, na een wedstrijd waarin KSK Tongeren een tijdje de indruk liet het gemakkelijk te zullen halen en R Antwerp FC later, nochtans zonder groot gezag, het talent van haar individualiteiten dermate liet gelden dat men toch ergens tot de vaststelling kwam dat er een eerste en een tweedeklasser op het veld
stonden (Mick Michels - bron: HNB - 13/05/1974).

Briljante Karl Kodat trof tweemaal het doelhout

TONGEREN — De Limburgers en de Sinjoren hebben elkaar na 135 minuten slijtage-voetbal niet kunnen ontlopen. De beide elftallen zullen morgenavond om 20 u. voor de tweede keer tegenover elkaar staan om uit te maken wie er op 26 mei KSV Waregem in het Heizelstadion tegemoet zal treden. De eerste speelhelft waren de bezoekers nergens. Zij brachten saai, monotoon en braaf voetbal op de grasmat. De ploeg van Louis Pilot met René Desaeyere als een erg zwak schakelspeler, speelde statisch tegen een geestdriftig elftal dat al na tien minuten een 1-0 voorsprong had. Maker van het doelpunt was Daerden, ontegenzeglijk de beste Limburger.

Roger Van Gool, evenmin in zijn beste doen had het heel lastig met Daerden die de herhaaldelijk mee oprukkende blauw-witte achterspelers, Goessens en Buntinx, met briljante voorzetten bedeelde. Gelukkig voor R Antwerp FC speelde Jos Velser erg sterk en was Jean Trappeniers nogmaals uitmuntend. De rood-witte doelman stopte een staalhard schot van Luts, stompte een loeier van de snelle Ensinck over de deklat om nogmaals in de actualiteit
te treden vijf minuten voor rust na een zware kogel van Daerden. Daar kon R Antwerp FC slechts een schot tegenover plaatsen, afgevuurd door Karl Kodat, met Jos Velser, Louis Pilot, Jos Van Riel en Jean Trappeniers, de beste rood-witte vertegenwoordigers. Het schot van Karl Kodat werd door Gerardu uit de hoek gestompt. Ove Eklund stond iets te ver en kon de kans dus niet grijpen om zijn elftal naast KSK Tongeren te brengen.

Na de rust kwam er iets meer vaart in het Antwerpelftal. Uit voorzet van Roger Van Gool schoot Ove Eklund op de buitenkant van de doelpaal maar het was steeds KSK Tongeren dat gevaarlijker bleek bij schoten van Ensinck en Luts, door Jean Trappeniers feilloos gepareerd.
De zo lang verwachte vervanging ging van een knoeiende Desaeyere door Frans Vermeyen bracht meer fut in de ploeg. De Lierenaar, geenszins onverdienstelijk, trapte de bal in de buurt van Karl Kodat en Eklund, hetgeen tevoren zelden was gebeurd. Louis Pilot faalde met een afstandsschot, maar een briljante Karl Kodat die voorbij drie tegenstanders glipte, bood Eklund de bal op een schotel. De Zweed miste niet en zorgde dat de duizenden rood-witte aanhangers eindelijk hun stem konden laten horen.

R Antwerp FC had meer greep op KSK Tongeren dat nog weinig scorekansen kreeg. Er werd echter te krampachtig gespeeld zodat het aantal boeiende fazen aan de lage kant lag en het niemand verwonderde dat het tot verlengingen kwam. In de extra speeltijd van 45 minuten (tweemaal vijftien en tweemaal 7,5) waren de bezoekers op weg naar het Heizelstadion. Het doelhout was echter de hindernis. Karl Kodat trof in de 98e minuut uit voorzet van Roger Van Gool de doelpaal met een prachtig vluchtschot en zes minuten later knalde de Oostenrijker op de deklat. Hij bleef een voortdurend gevaar voor de vermoeide verdediging van KSK Tongeren, met Collas als een sterke pion die geen krimp gaf (bron: GvA - 13/05/1974).


René Desaeyere: gele kaart na nummertje van Geluck

Scheidsrechter Franz Geluck behoort tot de categorie spelleiders, die er tuk op gaat zichzelf in de belangstelling te plaatsen. Hij voert in elke wedstrijd wel een nummertje op. Zo ook zondag te Tongeren. In de 21e minuut bestrafte hij Crossan op de grens van de strafschopzone voor gevaarlijk spel in een duel met Karl Kodat, die naar ons gevoelen juist dezelfde font gemaakt had. Er kwamen heel wat tijdverlies, duwen en trekken, woord en wederwoord aan te pas voor het muurtje op afstand stond en René Desaeyere bereid was de vrijschop te nemen. René hield er zowaar een gele kaart aan over. Daar werden later ook Karl Kodat (protest) en Luts (fout op Xavier Caers) mee bedacht. Zo had het gezag zich weer laten gelden (bron: GvA - 13/05/1974).
(bron: de pers - 13/05/1974)

Statistieken

K.S.K. Tongeren R. Antwerp F.C.

Elftallen

Victor Gerardu
Auguste Goessens
Marcel Collas
Johnny Crossan
Jean-Pierre Buntinx
Jos Daerden
Guido Palmers
Gilbert Luts
Bertho Bosch
Ivan Hoste
François Ensinck
Jean Trappeniers
Jos Van Riel
Jos Velser
Bob Geens
Xavier Caers
Roger Van Gool
René Desaeyere
Louis Pilot
Flemming Lund
Karl Kodat
Ove Eklund

Wissels

60' Ivan Hoste (uit)/
Jean Senté (in)
 
128' Bertho Bosch (uit)/
Antoine Celis (in)
 
0 René Desaeyere (uit)/
Frans Vermeyen (in)
57'
 
0 Jos Velser (uit)/
Louis van Gaal (in)
123'
 

Begin Match
      René Desaeyere
      Karl Kodat
Bertho Bosch      
11' Jos Daerden 1-0      
      Ove Eklund 1-1 62'
90' Eindstand 1-1 90'
Begin verlengingen
120' Eindstand 1-1 120'
Einde verlengingen 1-1
TERUG