17.09.1975 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: António José da Silva Garrido (Por.)
Toeschouwers: 18.000

Karl Kodat, de 'blanke Pelé knokt de Engelsen neer
Aan de rust van de wedstrijd R Antwerp FC-Aston Villa stonden er al 4-0 cijfers op het scorebord. 4-0 ! Wie bij R Antwerp FC had eerlijk gezegd, daarvan durven dromen na de erbarmelijke partij van vorige zondag tegen K Lierse SK! Woensdagavond was in de kuip van Deurne-Noord de 'blanke Pelé' opgestaan. Karl Kodat had nagenoeg op zijn eentje voor die zware cijfers gezorgd.

Ron Saunders, de manager van Aston Villa, had nochtans woord gehouden. Van meetaf trokken zijn spelers ten aanval, echte doelkansen of gevaarlijke situaties zaten er voor de Britten nauwelijks in. De 16.000 kijkers moesten overigens een kwartier wachten op de eerste pikante faze in de wedstrijd. Die speelde zich aan de Britse zijde af. De ver opgerukte Paul Lieben viseerde de winkelhaak, de rijzige Britse doelman Cumbes moest in hoekschop redden. Je moest geen kenner zijn om te zien dat de Engelsen op technisch gebied een trapje lager stonden dan de thuisploeg. De Portugese scheidsrechter Da Silva Garrido, die Johan Cruyff ooit voortijdig naar de kleedkamer zond, diende tijdens het eerste kwartier al een resem overtredingen van de rauw spelende Britten te bestraffen. Het was ook duidelijk dat Guy Thijs op de tegenaanval speculeerde.

Flemming Lund en Jos De Raeve plooiden doorgaans diep terug, slechts Karl Kodat werd doorlopend in de spits gehouden. De tactiek van de Antwerptrainer rendeerde. En hoe! Aan de overzijde moest men twintig minuten wachten op de eerste gevaarlijke situatie. Een inzenden van Gidman werd door Morgan, de rijzige Noordierse spits van Aston Villa, aan de tweede peal van dichtbij naar het Antwerpdoel gekopt. Jean Trappeniers redde in twee tijden. Het hoofd van de lange Morgan werd overigens geviseerd, want nagenoeg iedere Britse aanval werd met een klassieke hoge voorzet besloten. De match had af en toe een echt ruw karakter. De kordate scheidsrechter toonde op het halfuur geel aan linksachter Aitken en aan Jos Heyligen. De Britten namen het niet te nauw met de spelregels en dat zou ze even voor het half uur zuur opbreken.

Een overtreding van Phillips op Karl Kodat werd met een vrijschop bestraft. Jos Heyligen brosseerde de bal over het Engelse muurtje in de linkerbenedenhoek buiten het bereik van de slecht opgestelde doelman Cumbes. Nauwelijks drie minuten later stond de Bosuil in vuur en vlam toen Karl Kodat een luchtig schot, de Oostenrijkse 'Cruyff' waardig, in de Engelse kooi liet vallen. Het festival was daarmee nog niet over. Nog voor de rust zou de Oostenrijker nog twee maal vernietigend uithalen. Eerst na een fraaie driehoek met Jos Heyligen en Flemming Lund en drie minuten voor de rust met een laag en gestrekt schot. Hij tilde R Antwep FC zo naar een veilige 4-0 voorsprong. Begrijpelijk dat de Antwerpspelers, bezorgd om die mooie voorsprong op het bord te houden, er na de rust vooral naar streefden de bal te bevriezen en het tempo te drukken.

De Engelsen stormden met man en macht naar voren, maar hun acties verliepen doorgaans ordeloos en ontbeerden vooral inspiratie om voor gevaar te zorgen. De plaatselijke reacties bleven daarentegen gevaarlijk. In het vierde kwartier kwamen zowel Jos Deraeve als de weer veel terrein bestrijkende Flemming Lund die in het zijnet besloot, dicht bij een vijfde treffer. Was Karl Kodat de grote ultblinker die hoog boven vriend en tegenstander troonde, andere rood-witten leverden meer dan verdienstelijk werk. Paul Lieben en Jos Deraeve bijvoorbeeld rehabiliteerden zich volledig na hun matige prestatie tegen K Lierse SK. Ook Robert Geens en aanvoerder Xavier Caers blonken zoals altijd vooral op het constructieve vlak uit.

Klein stortbad nochtans een goede tien minuten voor tijd toen Graydon vanuit een schuine positie Jean Trappeniers verraste en het voor de Engelsen hoopgevende tegendoelpunt inschoot. De lange Morgan kwam even later trouwens nog dicht bij een tweede treffer, al blijft dit toch een erg interessante uitgangspositie voor de Great Old met het oog op de

Frank Carrodus

78' Karl Kodat (uit)/
Gust Wilmssen (in)

Bobby Mc Donald (uit)/
John Robson (in)
46'

Ian Hamilton (uit)/
Steve Hunt (in)
80'

26' Jos Heyligen 1-0
30' Karl Kodat 2-0
      Charlie Aitken 30'
30' Jos Heyligen
34' Karl Kodat 3-0
42' Karl Kodat 4-0
Ruststand 4-0
      Ray Graydon 4-1 80'
90' Eindstand 4-1 90'