Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

Sturm Graz R. Antwerp F.C.
2 1
18.09.1974 Plaats: Bundesstadion Graz-Liebenau

Scheidsrechter: Petar Nikolov (Bul.)
Toeschouwers: 7.000

Wedstrijdverslag

Na Sturm Graz - R Antwerp FC
Een gouden doelpunt van Jos Heyligen!

GRAZ — De uitgangspositie van R Antwerp FC voor de retourmatch van 2 oktober ziet er heel voordelig uit. We geloven, dat de rood-witten hun kansen royaal hebben bewaard, omdat de Oostenrijkers er in België wellicht niet meer in zullen slagen uit een minimum aan kansen het maximum te puren zoals dat woensdagavond is gebeurd. De Bosuilformatie is kwalitatief sterk genoeg om deze ploeg te wippen. De essentie van de partij kan trouwens worden samengevat in een veel sterker Antwerpteam tegenover een oppositie, volkomen ingesteld op snelle tegenaanvallen. In het kwalitatief degelijk Antwerpteam heeft Jos Heyligen een sterke impressie gelaten. Ook René Desaeyere heeft een efficiënte rol gespeeld. Wanneer we daarbij signaleren dat de bal niet gerold heeft voor R Antwerp FC, dat te veel kansen ongebruikt werden gelaten en rood-wit een flatergoal incasseerde, is de conclusie erg gunstig voor de mannen van Guy Thijs.

Terwijl zo'n honderdvijftig supporters het refrein van de liefdevolle kleuren in de zachte avondlucht zonden, konden ze al dadelijk opmerken dat de Oostenrijkers Karl Kodat en Alfred Riedl in hun eigen vaderland nog een soliede reputatie genieten, te oordelen naar de stugge mandekking waarvan ze het slachtoffer waren. In de gegeven omstandigheden hadden de rood-witten het dan ook niet gemakkelijk om de spitsen aan te spelen. Ze compenseerden dit door voortreffelijke acties in het middenveld, waar inzonderheid Jos Heyligen uitstekende passes trapte. De Oostenrijkse doelman Muftic ontsnapte een paar keren kansrijk toen o.m. Karl Kodat en Flemming Lund op de sterk acterende Seneca en Ruth schoten. Jean Trappeniers pakte uit met een knal van een parade toen Ringert hem van dichtbij op de korrel nam. De Antwerpdoelman kreeg overigens weinig werk. R Antwerp FC domineerde autoritair in het middenveld, maar de bijwijlen verschrikkelijke tacklings die de Oostenrijkse achterspelers vooral op Karl Kodat en Alfred Riedl toepasten, maakten het verre van gemakkelijk. In de periode waarin Jos Heyligen, Jim De Schryver en René Desaeyere het spel oriënteerden, kreeg de Antwerpformatie een opdoffer van formaat.

Stendhal loste onverwacht een knal van een schot vanop zo'n dertig meter. Jean Trappeniers wierp zich nog naar de bal, maar tevergeefs. Onze landgenoten waren begrijpelijkerwijs aangeslagen, zagen nog een felle poging van Pichler nipt oversuizen en ervaarden dat deze speler Karl Kodat zelfs tot in de eigen strafschopzone volgde. R Antwerp FC beet terug met enkel scrimmages voor Muftic tot gevolg, maar geen enkele doelrijpe kans kon tot aan de rust gecreëerd worden. R Antwerp FC kon beslist bogen op de betere kwaliteit, de Oostenrijkers speculeerden daarentegen op snelheid en benutten die enkele keren erg efficiënt. Alfred Riedl, die scheen los te raken, scoorde bijna de gelijkmaker met een scheerbal, onmiddellijk gevolgd door een erg gevaarlijke poging van Jos Heyligen na een modelpas van René Desaeyere. Hij aarzelde net iets te lang om te besluiten. Muftic haalde een puike vrijschop van Alfred Riedl uit de benedenhoek. Uit deze geweldige verdrukking kwam Graz almeteen te voorschijn met een voltreffer, ook al moest Bob Geens over de bal trappen om Jean Trappeniers voor een onmogelijke teak te zetten. Gelukkig zette Jos Heyligen met een doelpunt uit de duizend in samenwerking met Herman Houben de puntjes op de i, zodat met degelijke kwalificatiekansen naar huis teruggekeerd kon worden. Ook al was een gelijkspel op zijn zachtst gezegd, veel normaler geweest (bron: HNB - René Morren - 1974-09-19).

R Antwerp FC moet Sturm Graz in Bosuil de baas kunnen

R Antwerp FC heeft tegen Sturm Graz een erg voorbeeldige wedstrijd gespeeld. Voortdurend waren de rood-witten de aanvallende partij, met een gebonden spel, dat meestal via Jos Heyligen en René Desaeyere evolueerde. Dat de 'Bosuilen' tenslotte toch met 2 - 1 het onderspit moesten delven, moet vooral worden toegeschreven aan het feit dat ontelbare kansen ongebruikt werden gelaten.

Na afloop van de wedstrijd stak oefenmeester Guy Thys zijn ontevredenheid niet onder stoelen of banken. "Wij hebben erg goed voetbal gebracht, maar het mag toch niet zijn dat zoveel kansen onbenut blijven," zegde hij. "Wij hadden vlot met 1 - 3 moeten winnen. Het is uiteindelijk een 2 -1 nederlaag geworden. Ik vraag me af hoeveel kansen we in feite wel nodig hebben..." (Bron: Volksgazet - 19 september 1974)

Een commerciële uitgangspositie: met één been in volgende ronde!

"Wij hadden in Oostenrijk al met 1 - 3 moeten winnen," zegde Antwerptrainer Guy Thys en dan staat hier nog in alle bladen te lezen dat Sturm Graz zich tegen ons heeft overtroffen. Ik vraag mij dan ook af wat deze ploeg nog waard is wanneer ze zich niet overtreft en op haar normaal peil speelt?" Meteen heeft men de verklaring waarom Guy Thys na de match te Graz zijn spreekwoordelijke kalmte verloor en verschillende van zijn spelers duchtig de mantel uitveegde. "We hadden nu al zeker moeten zijn van onze plaats in de volgende ronde," zegde Guy Thys. "Daar blijf ik bij. Je weet nooit wat er in de terugmatch kan gebeuren. Toen we vorig seizoen uit Tongeren terugkeerden en een 'replay' aan de Bosuil hadden afgedwongen, dachten we al met één voet in de finale van de Belgische beker te staan. Wie heeft er de finale gespeeld?" (Bron: DNG - Walter Geboers - 1974-09-19).
(bron: de pers - 19/09/1974)
 
Minuut per minuut
05' na een zenuwachtig begin van R Antwerp FC, kreeg Ringert een kans die hij van zeer dicht op Jean Trappeniers schoot.
07' de eerste Antwerpaanval liep langs Flemming Lund en Alfred Riedl, maar Karl Kodat kon niet bij de bal.
11' een gevaarlijk oprukkende Ringert knalde over doel.
13' langs links toetste Alfred Riedl tot bij Karl Kodat die pardoes op de uitkomende Muftic plaatste.
16' met een uitstekende verre pass bereikte René Desaeyere de wegspurtende Flemming Lund, maar hij kreeg de bal niet onder controle.
19' Pilcher legde voor de vijfde maal Karl Kodat foutief neer. Alfred Riedl joeg de vrijschop in een pak spelers, beurtelings knalden Flemming Lund en Jos Van Riel tussen een bos van benen.
22' de teruggetrokken Flemming Lund bediende knap Jim De Schryver die langs rechts in de ruimte spurtte. Zijn voorzet kwam goed voor doel, maar Alfred Riedl kon er niet met het hoofd bij.
24' Xavier Caers liet even een steekje vallen, maar gelukkig kanjerde Kaiser naast.
27' net als vijf minuten eerder plaatste Jim De Schryver van op rechts naar doel, maar weer sprong de instormende Alfred Riedl rakelings onder de bal door.
29' Stendal dreef op rechts even met de bal en vuurde dan vanop 30 meter een loeier af die even op de schoentip van René Desaeyere wegketste zodat Jean Trappeniers zijn duik miste en onder de bal door vloog (1-0).
31' de gevaarlijk weg spurtende Alfred Riedl schoot rakelings naast de verste paal.
36' Stendal rukte weer op en werd door Bob Geens van de sokken gelopen die daarvoor de gele kaart kreeg.
37' de door Flemming Lund bestookte Muftic liet de bal vallen, maar de toesnellende Alfred Riedl werd door Ruth en Russ opgevangen.
40' Karl Kodat trapte een listige hoekschop laag over de grond, Flemming Lund kwam iets te kort om de bal over de doellijn te werken.
42 een hoog inzenden van Flemming Lund werd boven het hoofd van Alfred Riedl door Muftic het veld ingebokst.
43' een schot van Kulmer veroorzaakte paniek in de Antwerpverdediging, maar de vrijstaande Seneca kopte gelukkig over.
45' rust: 1-0
47' Jean Trappeniers moest zich reppen om de bal weg te halen voor Kulmer gevaarlijk kon worden, bij de volgende lokale aanval stopte hij het schot van diezelfde Kulmer.
50' een mislukt hakje van Jos Heyligen kwam bij Stendal terecht die weer van ver aanlegde voor een schot, door Jean Trappeniers in hoekschop gedoken.
52' Muftic maakte een zwaar schot van Alfred Riedl onschadelijk.
55' Muftic duikelde een schot van René Desaeyere in hoekschop.
60' René Desaeyere speelde Alfred Riedl knap aan, maar Muftic duwde het schot weer in hoekschop.
64' Peininger verving de gekwetste Zamut.
64' Alfred Riedl schoot een lage vrijschop krachtig langs het "muurtje", Muftic dook het 'gemaakte' doelpunt uit de benedenhoek.
66' een inzenden van Ringert vanop rechts kwam bij de vrijstaande Bob Geens terecht die zo ongelukkig de bal opving dat hij tot bij Kulmer sprong. Ondanks een wanhopige tussenkomst van René Desaeyere knalde de Oostenrijker van dichtbij raak (2-0).
69' coach Guy Thys haalde Karl Kodat en Jim De Schryver uit ten voordele van Ove Eklund en Herman Houben.
70' Herman Houben geraakte alleen door en knalde op Muftic, de terugkaatser sprong net buiten bereik van de Bosuilinvaller.
78' na een dubbelpas met Herman Houben omzeilde Jos Heyligen de laatste verdediger en scoorde prachtig met een geplaatst schot (2-1).
81' na een algemene Antwerpaanval knalde Alfred Riedl op de staak.
85' zowel Ove Eklund als Herman Houben kwamen net iets te laat om een laterale voorzet van Alfred Riedl af te ronden.
(Bron: Antwerp Clubblad (4) - 29/09/1980)
 

Statistieken

Sturm Graz R. Antwerp F.C.

Elftallen

Refic Muftic
Manfred Ruth
Heinz Russ
Anton Pichler
Manfred Wirth
Anton Ringert
Kurt Stendal
Kjeld Seneca
Hubert Kulmer
Robert Kaiser
Heinz Zamut
Jean Trappeniers
Jos Van Riel
Jos Velser
Bob Geens
Xavier Caers
Jim De Schryver
René Desaeyere
Jos Heyligen
Flemming Lund
Karl Kodat
Alfred Riedl

Wissels

64' Heinz Zamut (uit)/
Walter Peinfinger (in)
 
0 Flemming Lund (uit)/
Ove Eklund (in)
70'
 
0 Jim De Schryver (uit)/
Herman Houben (in)
70'
 

Begin Match
29' Kurt Stendal 1-0      
      Bob Geens 36'
Ruststand 1-0
66' Hubert Kulmer 2-0      
      Jos Heyligen 2-1 78'
90' Eindstand 2-1 90'
TERUG