Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

Ajax Amsterdam R. Antwerp F.C.
1 0
23.10.1974 Plaats: Olympisch Stadion

Scheidsrechter: Reynolds (Wal.)
Toeschouwers: 20.000

Wedstrijdverslag

Na Ajax Amsterdam - R Antwerp FC
Gerrie Mühren trapte illusie stuk

AMSTERDAM. — Jos Heyligen, uitstekend in de jongste twee wedstrijden van R Antwerp FC, mocht van trainer Guy Thys op de bank blijven. In zijn plaats werd Jim De Schryver, die zondag jongstleden zijn wederoptreden bij de invallers na zestig minuten wegens een letsel moest onderbreken, in de gele shirt en onder een gutsende regen op de drassige grasmat van het Olympisch Stadion gestuurd. In de heenmatch voor de tweede ronde van de Uefa-beker opteerde R Antwerp FC dus voor fysieke paraatheid. Vanzelfsprekend ook voor een behoedzame speelwijze met slechts twee spitsen. Er werd in tegenstelling tot veler verwachtingen, niet uitsluitend op één helft van het terrein gespeeld! Jean Trappeniers kreeg na vurige Ajax-aanvallen wel meer dan hem lief was de gelegenheid zich te onderscheiden, maar de Oostenrijkse ontsnappingen zaaiden herrie in de Nederlandse verdediging. Een een-twee Karl Kodat - Alfred Riedl bracht laatstgenoemde in schietpositie. Schrijvers had het enorm lastig. Karl Kodat voerde even later een solo-nummertje op. Pas aan het kwartier kwam Ajax dicht bij een doelpunt. Op een krachtige kopstoot van Ruud Geels bokste Jean Trappeniers de bal met een verbluffende reflex weg.

Ook Jan Mulder nam Jean Trappeniers met een ver schot op de korrel, maar geleidelijk namen spelers als Louis Pilot, René Desaeyere, Jos Velser en Jos Van Riel de maat van hun gerenommeerde tegenstanders. Meteen slaagde R Antwerp FC erin een vuist te maken. Het derde kwartier verliep trouwens volledig in het voordeel van R Antwerp FC. Na een oprukken van Jos Velser vuurde Alfred Riedl een giftig schot af. Een minuut later ontsnapte Ajax als bij mirakel aan een tegendoelpunt. Louis Pilot holde zelf achter de door hem naar voren getrapte bal toen Ajax de buitenspelval openzette. Op de voorzet van Louis Pilot kwam Alfred Riedl opnieuw dicht in de buurt van Schrijvers die op een gelukkige wijze kon redden. Vlak daarop werd de hardwerkende Flemming Lund door Jim De Schryver in het straatje gestuurd en stond het licht in de Ajax-verdediging, erg wankelbaar in het midden, weer op rood. De beste aanval bouwde R Antwerp FC juist voor het rustsignaal op. Van Bob Geens ging de bal naar Flemming Lund. Alfred Riedl kwam voor de zoveelste keer oog in oog met Schrijvers. Weer werd het doelpunt op het nippertje verijdeld door de verbouwereerde Ajax-speler.

De tweeduizend supporters van R Antwerp FC werden na de rust echt rumoerig. Jos Velser stopte een kopstoot van Geels op de doellijn. Louis Pilot zette met het hoofd een andere hachelijke situatie recht. Jim De Schryver kwam op voorzet van Flemming Lund na een snedige demarrage van de flankspelers enkele centimeters te kort. Dezelfde Jim De Schryver kreeg in de 57e minuut een schitterende voorzet van Karl Kodat, moest zich nog voorbij Suurbier wringen, pikte de bal even met de hand mee en liep die dan met de borst in het doel. Terecht keurde de ref het doelpunt af. Jan Mulder werkte enkele Ajax-aanvallen op slordige wijze af en zoals al tijdens de eerste speelhelft, werd R.A.F.C. gaandeweg baas op het terrein. De rood-witten streefden een tijdje als een echt grote ploeg het balbezit na en men beleefde het zelfs dat Robert Geens, de voorlaatste man in de Antwerpverdediging, na interceptie mee in de aanval durfde! Jean Trappeniers had het al die tijd rustig.

Pas in de 74e minuut moest hij zich reppen op een schot van Steffenhagen. Even later had hij ook op een loeier van Jan Mulder de goeie reflex in huis. Enkele minuten zagen de Antwerpspelers alle kleuren van de regenboog en telden de aanwezige Belgen de minuten af. In de 83e minuut zag iedereen de bal al in het Antwerpdoel, Jean Trappeniers grabbelde de kopstoot van Jan Mulder na een acrobatische sprong uit de benedenhoek. Het was slechts uitgesteld. Nadat Jim De Schryver aan de overzijde nog even herrie had gezaaid, werd Jos Velser voor een al te lichte fout bestraft. Gerrie Mühren trapte de vrijschop vanop een vijfentwintigtal meter, de bal ketste af op de muur en belandde in het doel... Geklopt in de slotminuten mag een verrassend sterk R.A.F.C. met vertrouwen de terugmatch van 13 november in het Bosuilstadion tegemoet zien (HNB - Louis Ceulemans - 1974-10-24).

Jean Trappeniers vijf minuten van slot geveld

Amsterdam, woensdagavond - Ofschoon het vlak voor wedstrijd begon te regenen, stond de weliswaar spekgladde grasmat een normale balcirculatie niet in de weg. R Antwerp FC koos, zoals verwacht, een fel behoudende speelwijze. Tot de verbazing van de erg matig opgekomen toeschouwers, er waren niet eens 15.000 kijkers in het stadion, kwam de 'Great Old' langs zijn Oostenrijkse spitsen Alfred Riedl en Karl Kodat al tweemaal gevaarlijk voor Schrijvers opduiken, nog voor Ajax langs Geels aan een eerste werkelijke gevaarlijke doelkans geraakte. Wim Suurbier bereikte op rechts het gevaarlijke voorhoofd van de spits, die echter van dichtbij op het lichaam van Jean Trappeniers kopte. Er was drie minuten later een slordig ontzetten van Bob Geens nodig om de Ajacieden een een tweede doelkans te helpen. Dwong Ajax dubbel zoveel hoekschoppen af, men kon niet beweren dat de brilscore bij de rust onlogisch tot stand was gekomen. Tijdens de laatste twintig minuten van de eerste periode was R Antwerp FC immers de gevaarlijkste ploeg! Het begon met een gevaarlijke schuiver van Alfred Riedl. De 'Great Old' kwam werkelijk dicht bij de openingstreffer als Louis Pilot, na listig voorbereidend werk van Karl Kodat, Alfred Riedl alleen voor het Nederlandse doel kon afzonderen. Schrijvers moest de gevaarlijke situatie opklaren. Johny Rep kon vijf minuten voor de rust gevaarlijk met het hoofd uithalen. R Antwerp FC repliceerde met de mooiste kans van de eerste helft. Op een voorzet van Bob Geens ging de buitenspelval van Ajax andermaal niet open. Flemming Lund kon doorstoten naar Alfred Riedl, maar de Wiener was ongelukkig bij de afwerking.

R.A.F.C. bleef ook na de rust goed in de wedstrijd. Het plaatselijke publiek werd bepaald nerveus en het begon zijn favorieten zelfs uit te fluiten. Ook toen bleek herhaaldelijk hoe kwetsbaar Ajax in het centrum van de defensie was. Reynolds, die vlak na de rust geel toonde aan Jos Van Riel, na een zogenaamde mondelinge overtreding, keurde even later terecht een bezoekend doelpunt af na voorafgaand handspel van Jim De Schryver. Naarmate de minuten verstreken ging R Antwerp FC zelf in haar kansen geloven. Flemming Lund dook nu meer dan voor de rust in de spits van de aanval op. De tweeduizend meegereisde supporters gingen nu bepaald in een gelijkspel geloven en moedigden de Antwerpspelers luidkeels aan. Toch moest Jean Trappeniers al zijn kunde tonen op een gevaarlijke kopbal van Steffenhagen en op een luchtig schot van de ingekomen Arnold Mühren. Met Karl Kodat, veruit de beste speler op het veld, verscheen sporadisch een Oostenrijkse Cruyff in het stadion. R Antwerp FC werd globaal genomen te zwaar gestraft toen Gerry Mühren drie minuten voor het einde een vrijschopdoelpunt na een betwistbare overtreding van Jos Velser voorbij Jean Trappeniers bliksemde. Al bij al heeft de 'Great Old' een voortreffelijke uitgangspositie voor de terugwedstrijd in Deurne verworven (HLN - Walter Geboers - 1974-10-24).

Krappe zege in slotminuten

AMSTERDAM. woensdag - Ten aanschouwe van 15.000 kijkers heeft Ajax zijn totale afgang als gevreesde Europese bekerploeg onderstreept. Betekende het voor Ajax al een blaam dat het met de derde en minste van alle Europese competities vrede moest nemen, dan verknoeide het hier vanavond in het Olympisch stadion een groot deel van zijn faam. Stelling die natuurlijk is gebaseerd op de troosteloze 1-0 cijfers, die de Ajacieden tegen R Antwerp FC verwierven. De vrees blijft nochtans bestaan dat de Bosuilen dergelijk onmondig Ajax nooit meer zullen ontmoeten.

Op uitzondering van een moeizaam wedstrijdeinde, waarin Jean Trappeniers matchwinnaar werd ondanks hij nog een doelpunt moest toestaan, heeft R Antwerp FC een voortreffelijk uitgebalanceerde wedstrijd gespeeld, waarin Alfred Riedl alle bruikbare doelkansen verknoeide. R Antwerp FC verdiende veel meer dan deze krappe nederlaag. De Bosuilen werden van meet af, zoals overigens verwacht, tegen hun doelvlak geprangd. Spelbeeld, dat Ajax echter niet lang kon aanhouden. Het resulteerde zelfs in twee zuivere doelkansen voor de Bosuilen binnen de tien minuten. In de achtste minuut spurtte Alfred Riedl schuin links naar doel, na een voortreffelijke combinatie tussen René Desaeyere en Karl Kodat. De lobbal werd door doelman Schrijvers klemvast gestopt. Geen twee minuten later koos Karl Kodat de vrije ruimte nadat Van Dord over de bal had getrapt.

De loopsnelheid van de Oostenrijker lag echter onder bij de jonge Nederlander Dusbaba, die Karl Kodat op een paar meter voor de doelmond stuitte. Dat was weelde voor het beheerste R Antwerp FC, dat uit de tegenaanval maximum profijt puurde. Nochtans mocht niemand zich blindstaren op de doelkansen. R Antwerp bleef in de verdrukking lopen, onderstreept door twee haarscherpe Ajaxkansen, in de 13e en 18e minuut. De eerste werd op voorzet van Suurbier door Geels op de vuisten van Jean Trappeniers gekopt. De tweede kogelde Jan Mulder naar de kruishoek, waar de Antwerpdoelman de bal met een schitterende reflex overtipte. Die karige notities op het actief van het thuisfront, volstonden evenwel niet om een schitterend Ajax te kunnen beschrijven.

Alfred Riedl miste weer alles
Integendeel zelfs. De actie verliep nooit vloeiend en het is duidelijk dat we in onze vuist lachten toen wij op dit spelbeeld keken en ons de woorden van Barry Hulshoff herinnerden die zei dat hij dit duel voor hem te min achtte en hij zich beter reserveerde voor de nakende topper tegen Feyenoord. Indien Alfred Riedl ons overigens niet opnieuw ontgoochelde, lag Ajax in de 30e minuut helemaal op zijn buik. Op een ogenblik dat Louis Pilot op links een magistrale beweging uitvoerde waardoor hij de hele Amsterdamse verdediging misleidde en de hal tot bij Alfred Riedl kon sturen. Helemaal alleen voor de Ajax-doelman schoot hij het leder op diens lichaam. We begrepen niets meer van het zozeer geroemde doelpunteninstinct van Alfred Riedl, toen hij in de 45e minuut, gelanceerd door Bob Geens en puik verlengd door Flemming Lund, het gemakkelijkste doelpunt uit zijn carrière miste. Dit beduidde voorts dat oefenmeester Guy Thijs nog drie bange kwartieren moest door spartelen.

Guy Thys had het overigens aangedurfd Jos Heyligen, de beste speler uit zijn elftal, op de reservebank te plaatsen ten voordele van Jim De Schryver, omdat hij meende dat hij tegen dit krachtige Ajax meer werkkracht op het middenveld nodig had. Het moet gezegd dat het spelconcept van R Antwerp FC volledig klopte, zonder nochtans de misgrepen van Alfred Riedl mee te rekenen.

Antwerpgoal afgekeurd
Daardoor bleef Ajax in zijn winstkansen geloven. Jos Velser redde een kopbal van Geels op de doellijn. Het bleef de waarnemers verbazen dat deze doelpoging het enige wapenfeit was, waarmee de Ajacieden hun verwachte totaaloffensief na de rust ontketenden. Verwondering, die in het Nederlandse kamp zelfs uitdeinde tot verbijstering toen de Bosuilen op hun beurt fors terugsloegen. In de 51e minuut nam Flemming Lund verdediger Van Dord in snelheid, maar zelfs met een slepend been kon Alfred Riedl de voorzet niet onder controle houden. In de 56e minuut gingen de doelnetten zelfs voor het eerst in de partij aan het trillen. Jawel, langs Ajax zijde, waarbij Jim De Schryver een voorzet van Karl Kodat met de hand overnam en de scheidsrechter het doelpunt terecht afkeurde. Rond het uur zagen wij zelfs dat stopper Bob Geens mee in de aanval spurten en zo weet u ongeveer wat Ajax, op uitzondering van het eindoffensief, gisteravond aan aanvalskracht te bieden had

Daarin neutraliseerde Jean Trappeniers een gloeiend schot van Arnold Mühren en een bijna onhoudbare kopbal van Jan Mulder. Toch moest de Antwerpdoelman zich drie minuten voor tijd nog gewonnen geven op een vrijschop die op de muur afketste en in zijn verste hoek verdween. Een score die R Antwerp FC nog alle mogelijkheden biedt op verdere kwalificatie, hoewel een puntendeling verdiend zou zijn geweest na het geleverde spel (Eric Moerman - bron: onbekend - 24/10/1974).
(bron: de pers - 24/10/1974)
 
Minuut per minuut
05' na een eerste hoekschop voor Ajax ontsnapte Riedl, maar het schot vloog naast.
07' een grondscherend schot van Krol werd door Trappeniers gemakkelijk gestopt.
08' Krol speelde terug op Schrijvers vooraleer Riedl gevaarlijk kon worden.
10' Kodat maakte Riedl handig vrij die alleen voor Schrijvers opdaagde. In twee tijden vermeed de doelman in extremis de goal.
14' de vierde hoekschop van Ajax kwam op het gevaarlijke hoofd van Geels; Trappeniers redde schitterend.
16' Geens ontzette in de voeten van Mulder die naar de bovenhoek mikte. Weer is er de vuist van Trappeniers.
19' tweemaal tereke legde Steffenhagen aan voor een schot: het eerste werd door Trappeniers gepakt, het tweede belandde in het zijnet.
25' met een geraffineerde voorzet stuurde Kodat Riedl voorbij Van Dort, de vallende Schrijvers redde fortuinlijk.
26' op links brak Velser uit, zijn voorzet bereikte Riedl, maar weer is Schrijvers bij de zaak.
27' een hoog opspringende Rep kopte een boogbal over.
30' met een prachtige schijnbeweging misleidde Pilot de hele Ajaxverdediging. Zijn inzenden kwam bij de vrijstaande Riedl die weer op Schrijvers schoot.
30' de panikerende Ajax verdediging ontzette tot bij De Schrijver die diep tot bij de doellijn doordrong, maar dan iets te hard voor doel plaatste zodat de instormende Lund net niet bij de bal kon.
32' gele kaart voor Steffenhagen.
40' Rep ontsnapte op rechts, maar de center werd door Geels te zwak omgehaald. Trappeniers kon gemakkelijk redden.
42' Rep kopte een hoog inzenden rakelinks naast.
45' Geens lanceerde Lund die de Ajax-verdedigers afschudde en dan tot bij de vrijstaande Riedl gaf. De spits besloot weer op Schrijvers die een 'gemaakt' doelpunt letterlijk in de weg stond.
45' rusten met 0-0.
47' een nieuwe hoge voorzet werd door Geels gevaarlijk met het hoofd verlengd. Velser kopte de bal van de lijn weg.
50' een hard schot van Gerry Mühren vloog naast.
52' Lund verraste de Ajax-defensie weer met zijn snelheid. Riedl kwam iets te laat bij de voorzet.
55' gele kaart voor Van Riel.
58' van op rechts speelde Kodat prachtig doorheen de Ajax verdediging De Schrijver aan. Jim werpt zich met hoofd en arm op de bal die tot grote vreugde van de Antwerpaanhang in doel verdwijnt. De referee annuleerde het doelpunt wegens handsspel.
60' Kodat brak uit en werd neergehaald door Gerry Mühren. Riedl bereikte schuivend de vrijschop, Schrijvers redde eens te meer.
62' Riedl probeerde de afgezonderde Kodat te bereiken, de voorzet was iets te ver.
70' de Ajax-druk was constant, maar hield weinig gevaar in.
80' onder hun beidjes braken Lund en Kodat twee maal tereke uit, maar telkens werden zij door de laatste Amsterdamse verdedigers gestopt.
82' Jan Mulder kopte hard en laag naar de bendenhoek, maar met een wonderlijke reflex duwde Trappeniers de bal in hoekschop.
84' nadat Kodat weer Riedl de ruimte ingestuurd had verloor deze de bal aan de ver uitlopende Schrijvers. Op zijn beurt liet de Ajax-doelman zich de bal ontfutselen door De Schrijver die voor doel plaatste waar Krol de verwarde situatie opklaarde.
87' G O A L: op een volledig reglementaire wijze won Velser een duel van Mulder. Jan liet zich vallen en de overigens uitstekend leidende scheidsrechter liet er zich echter aan vangen. De ten onrechte toegekende vrijschop werd door Gerry Mühren vanop 25 meter doorheen de wankele Antwerpmuur in de linkerbenedenhoek gejaagd (1-0).
90' in een laatste Antwerpoffensief werd eerst Riedl neergelegd en daarna Lund die bijna op de vuist ging met Steffenhagen. Einde met 1-0.
(Bron: Antwerp Clubblad 1974-75 nr. 8 - 23/10/1974)
 

Statistieken

Ajax Amsterdam R. Antwerp F.C.

Elftallen

Piet Schrijvers
Wim Suurbier
Johnny Dusbaba
Pim Van Dord
Ruud Krol
Arie Haan
Gerry Mühren
Jan Mulder
Johnny Rep
Ruud Geels
Arno Steffenhagen
Jean Trappeniers
Jos Van Riel
Jos Velser
Bob Geens
Xavier Caers
René Desaeyere
Louis Pilot
Jim De Schryver
Flemming Lund
Karl Kodat
Alfred Riedl

Wissels

46' Arie Haan (uit)/
Arnold Mühren (in)
 

Begin Match
32' Arno Steffenhagen      
Ruststand 0-0
      Jos Van Riel 55'
87' Gerry Mühren 1-0      
90' Eindstand 1-0 90'
TERUG