Henri Stassart - Freddy Lambrecht
Toeschouwers: 30.000

Na R Antwerp FC - K Beerschot VAV

R Antwerp FC wint prachtderby

Een ouderwetse derby werd het gisteren op de Bosuil, met aanvankelijk een sterker K Beerschot VAV, dat later door de Great Old werd teruggedrongen. De 159e derby tussen R Antwerp FC en KBVAV zal beslist een plaats krijgen onder de allerbeste edities van de sportieve happening. Dit was ook het gevoelen van Bosuiltrainer George Kessler die in zijn lange loopbaan talrijke wedstrijden om het lokale meesterschap beleefde, o.m. in Berlijn, Rotterdam en Brussel, maar zelden een dergelijke geslaagde avond beleefde. Er kwamen meer dan twintigduizend toeschouwers opdagen die voor een recordopbrengst van zes miljoen zorgden en uiteindelijk een nipte en verdiende 2-1 overwinning van de rood-witten begroetten. Dit succes werd pas in het laatste kwartier verworven. Nadat Goossens KBVAV op voorsprong had gebracht, scoorden Frans van Rooij en Cisse Severeyns, die een strafschop miste, aan de andere zijde de beslissende doelpunten (bron: onbekend - 05/101987).

Frans van Rooij en Cisse Severeyns zorgen voor sensationele ommezwaai in slotfase

De derby van gisteravond heeft dus de stoutste verwachtingen helemaal ingelost. De wedstrijd ontplofte in het laatste halfuur. Goossens bracht de bezoekers op voorsprong met een magistraal doelpunt, maar R.A.F.C. sloeg via Frans van Rooij en Francis Severeyns ongenadig terug. De verdiende overwinning werd met uitzinnig enthousiasme begroet in een bijzonder sfeervolle Bosuilkuip. Het Antwerpfeest duurde tot in de vroege uurtjes.

De 22 spelers waren het veld ingestapt met de vaste overtuiging om van de derby-avond iets moois te maken. De thuisploeg, in haar type-opstelling, met Hans-Peter Lehnhoff en Thierry Pister die het vertrouwen behield, begon heel sterk. H.-P. Lehnhoff - prachtige atleet en ijzersterke voetballer - stelde NGombo voor grote problemen. Er kwam een mogelijkheid voor Mark Van der Linden. Kerremans pakte de kopbal. Francis Severeyns besloot een enig mooie aanval met een vluchtschot dat niet ver over ging. Beerschot had enige tijd nodig om zich te organiseren. Voor het eerst sinds lang kwamen Talbut en Claessens weer aan de aftrap, ten nadele van Camerman (gekwetst) en Cornelissen (bank). Een poging van Wellens ging in het zijnet. Een schot van Lutonadio werd door doelman Wim De Coninck onschadelijk gemaakt.

Het waren de eerste gunstige tekenen voor de bezoekers. Halfweg de eerste helft leek de match zelfs te zullen kantelen. Claessens en Goossens schoten staalhard op doel en noopten Wim De Coninck tot grootse reddingen. De wedstrijd ging met golven heen en weer. Naar het einde van de eerste helft toe kwam R Antwerp FC weer gevaarlijk opzetten. Mark Van der Linden schoot van ver, Kerremans pakte. Een snedige doorbraak van Cisse Severeyns werd door Eikelboom abrupt afgebroken met een zware haakfout. Dat leverde hem heel terecht de eerste gele kaart van de wedstrijd op. R Antwerp FC begon aan de tweede helft met de duidelijke wil om de match naar zijn hand te zetten. Er kwam al meteen een enorme kans voor Francis Severeyns. Een loeier van Jan Poortvliet werd door Kerremans met de vuisten afgeweerd. Francis Severeyns stond oog in oog met een lege kooi, maar kopte over. Er kwam meer sfeer op de tribunes, R Antwerp FC verhoogde de druk. Het leek er op of Beerschot moest afhaken. Frank Mariman en Pascal Plovie straalden grote autoriteit uit. Eén onachtzaamheid werd R Antwerp FC echter fataal. Er was een goed uur gespeeld. Wellens schoof door naar Goossens en de buitenspelval van R Antwerp FC klapte niet dicht.

De Beerschotspits schakelde met zwier Rudi Smidts en Frank Mariman uit alvorens de bal kalm naast Wim De Coninck te schuiven. De 'tovenaar' van het Kiel deed het 'm toch weer. R Antwerp FC had moeite om zich van de klap te herstellen, maar in het slotkwartier ontbond de thuisploeg zijn duivels. De Bosuil werd opnieuw een denderende voetbaltempel. Frans van Rooij scoorde de gelijkmaker met een staalharde linker na een afgeweerde hoekschop van Mark Vander Linden. Twee minuten later mocht Francis Severeyns een strafschop trappen na fout van Eikelboom op Plovie. Kerremans redde echter de harde knal met de voet. Geen minuut later scoorde de Antwerptopschutter toch. Op aangeven van Lehnhoff kopte de spits keurig in de hoek. "De voetbalsport werd de grote triomfator", zegde George Kessler nog. "Graag vermeld ik hierbij dat onze gasten op een bijzonder sportieve manier hun medewerking hebben verleend aan dit succes." "Jammer was wel dat wij zo dicht bij de overwinning waren, maar tenslotte met lege handen naar het Kiel terug moeten," zegde diens collega Dimitri Davidovic anderzijds. Toch heb ik met bewondering toegekeken hoe al mijn spelers zich tot het uiterste hebben ingezet (Henk Van Nieuwenhove - bron: GvA)."

Severeyns mist penalty en scoort in dezelfde minuut

Deze in een sfeervolle en met 22.000 toeschouwers goed bevolkte Bosuilkuip gespeelde Antwerpse derby is uitgegroeid tot een pure propagandawedstrijd. Vooral Cisse Severeyns zal deze zachte herfstavond niet vlug vergeten. In één en dezelfde minuut miste hij een strafschop na de zoveelste knappe redding van Kerremans en zorgde hij voor de winnende treffer. Even tevoren had Frans van Rooij met een staalhard afstandsschot, waarop de stijlvolle Nederlander het patent schijnt te hebben, voor de gelijkmaker gezorgd nadat Dirk Goossens, volkomen tegen de gang van het spel in, voor de openingsgoal had gezorgd. Zo blijft de Great Old na negen speeldagen ongeslagen en blijft de spectaculair uithalende ploeg van 'Sir Georg' wedijveren met de beste ploegen van dit land. Overigens had Severeyns al vlak na de rust de match in de beslissende plooi kunnen leggen. Kerremans kon toen een staalhard schot van Jan Poortvliet niet vasthouden. De haastig toegesprongen 'Cisse' tilde het leder over de op de grond liggende doelman over het doel.

Voor R Antwerp FC, al in de eerste helft de meest aanvallende partij, het sein om nog feller door te duwen. Ook Mark Van der Linden en Hans-Peter Lehnhof kwamen nu dicht bij de openingstreffer. Kerremans bleef zich onderscheiden o.m. ook op een puik getrapte vrijschop van Frans van Rooij. R Antwerp FC liet zich verleiden tot steeds meer risico's en dat werd de thuisploeg na een uur fataal. Een snelle uitbraak Wellens-Lutonatio bracht Dirk Goossens volkomen afgezonderd voor Wim De Coninck en het Kielse enfant terrible schoot kalm binnen: 0-1! Er restte R Antwerp FC weinig meer dan nog feller aan te vallen. De ploeg van Sir Georg kreeg loon naar werken. Eerst verkeek Kerremans zich op een ver schot van Frans van Rooij en vervolgens kopte Cisse Severeyns de winnende treffer tussen een pak van spelers binnen. Amper een minuut vroeger had hij een strafschop gemist die door Goris was toegekend na een overtreding van Eykelboom op Frans van Rooij!

Puike Lehnhof
In de visie van Georg Kessler is het publiek uitsluitend met aantrekkelijk voetbal gebaat ook al gaat dit soms ten koste van de defensie. De uitgangspositie van de belangrijkste Antwerpse derby der voorbije jaren was dus al voor de aftrap bekend. Enerzijds een thuisploeg die met een stoutmoedige veldbezetting kost wat kost in het kleine groepje van de kopploegen wilde blijven en anderzijds de bezoekers die via deze derby aansluiting met de sub-top wilde krijgen en daarvoor als het even kon, R Antwerp FC de eerste nederlaag van het seizoen zou toedienen... Het scenario van de eerste helft was navenant met R Antwerp FC van meet af aan in het offensief, de bezoekers speculerend op de tegenaanval. Het leverde langs beide zijden ook de nodige kansen op.

Het dient gezegd dat de in een 'België—Holland-sfeer gespeelde match vooreerst volkomen aan de hoge verwachtingen van het talrijk opgekomen publiek beantwoordde. De blanke score met de rust was dan ook voor een groot deel bet werk van de doelmannen Kerremans en Wim De Coninck. Eerstgenoemde hield Mark Van der Linden (dichte kopbal na vrijschop van Frans van Rooij) van een treffer. Wim De Coninck overmeesterde van zijn kant een kans van Lutonatio (vaak sneller dan zijn bewaker Jan Poortvliet), van Dirk Goossens en ook een verre poging van de al redetijk op dreef zijnde Claessens. Wellens, gelanceerd door een ver ontzetten van Talbut op het ogenblik dat R Antwerp FC eens te meer voluit in het offensief was, mikte in het zijnet. De allerbeste mogelijkheid uit de eerste periode werd uitgerekend door prijsschutter Cisse Severeyns nog verkwanseld. De jonge Westmallenaar mikte, na puik voorbereidend werk van Frans van Rooij en Thierry Pister, een wenkende kans van dichtbij torenhoog over (bron: onbekend - 05/10/1987).

11 Simon Tahamata

70' 9 Thierry Pister (uit)/
12 Harry Cnops (in)

85' 6 Hans-Peter Lehnhoff (uit)/
13 Rudi Taeymans (in)

6 Peter Claessens (uit)/
12 Marc Schaessens (in)
61'

Pascal Plovie
Rudi Smidts
      Peter Eikelboom
      Marc Schaessens
      Dirk Goossens 0-1 62'
75' Frans van Rooij 1-1
80' Cisse Severeyns 2-1
90' Eindstand 2-1 90'