Drie ideale handlangers om Haan-safe te helpen kraken
ANTWERPEN-KIEL - Een derby is van oudsher voorbestemd om taboes omver te werpen. De 153e uitgave maakte daarop geen uitzondering. De thuisploeg heeft daarom zonder discussie haar eerste seizoenszege verworven tegen een onmondig R Antwerp FC, duidelijk een maat te klein. Meteen ook het einde van een roodwitte reeks, want sedert de start van het voorseizoen was R Antwerp FC in zestien wedstrijden ongeslagen gebleven. Voor de rest een derby die zeker niet zo spectaculair was als de dollarkoers. Veel te warrig en vervelend vóór de rust, in de tweede helft iets emotioneler, maar alles bijeen te weinig om de beiaard te spelen.
De 'Mannekens' zijn er toch niet moeiteloos in geslaagd de Haan-safe open te breken. Pas drie minuten voor tijd, toen de Bosuilgasten nog aangeslagen waren door de ongelukkige uitsluiting van aanvoerder Gaston Boeckstaens en de boulevards wel moesten vrijgeven, kon de thuisploeg alle onzekerheid uit het stadion bannen. Andries mocht ongehinderd oprukken en Swinnen aanspelen, die al om vervanging had gevraagd. Hij kreeg al de tijd om te temporiseren en zwaar uit te halen. Die tweede en beslissende treffer kwam toch vrij laat, in acht genomen dat er uit de Beerschotcounters ook doelrijpere kansen resulteerden. Een buffelstoot van Swinnen ging centimeters over de dwarsligger. Vervoort gleed op de gladde grasmat weg toen hij handig in het straatje werd gestuurd. Zowel Nollet als Vervoort troffen nog eens het zijnet in een periode dat R Antwerp FC risico's nam om langszij te kunnen komen.
Buiten een paar losse flodders uit de tweede lijn slaagden de rood-witten, te simpel en te stereotiep, er nooit in een uitgespeelde kans te creëren. Typisch voor hun faalangst was een combinatie waarin een vijftal spelers de bal naar elkaar toe schoven over heel de breedte van het terrein! Rustige avond dus voor Alain Legge, die alleen kort na de rust blunderde toen hij een hoge bal in de eigen zone weg stompte. Als R Antwerp FC daaruit de gelijkmaker had gepuurd was de thuisploeg wellicht weer in een stresssituatie geraakt. Dat gebeurde niet omdat de rood-witte formatie als het ware een prototype was van onmondigheid. De promptheid in de afwerking ontbrak bij Harry Cnops en Peter Bodak, al dient gezegd dat ze weinig bruikbare ballen kregen. Marc Vander Linden, als derde spits voorzien, bleef in de eerste helft achter Patrick Ipermans hangen en kon het achteraf tegen een compacte verdediging ook niet meer forceren. R Antwerp FC maakte in die eerste helft, toen de paars-witten het heft in handen hadden, te weinig tempo.
Patrick lpermans en Ronny Prins gaven wel behoorlijk werkvoetbal weg, maar konden niet het ritme bepalen zoals Vervoort, het geheime wapen dat Aad Koudijzer in de voorhoede hanteerde. Een flitsende Vervoort, die nauwelijks 70 minuten training in de benen had, gaf cachet aan het winnende team samen met debutant Nelson, soberder en doelmatiger dan zijn Braziliaanse maat Claudio, die naar de bank verwezen was en de opportune Swinnen, die ook de openingstreffer binnenkopte. Precies na een half uur opende Andries naar Nelson die met een doordachte voorzet de vrijstaande Swinnen kon bereiken. Het enige wapenfeit dat voor de rust de 'koude' oorlog opfleurde. Volgens het boekje een correcte arbitrage van Alex Ponnet - vijfmaal geel - maar als drie flagrante overtredingen van Eikelboom onbestraft blijven is een rode kaart voor Gaston Boeckstaens toch een lachertje (Frans Van Bergen - GvA - 10/09/1984).
"Eigen fout" (Arie Haan)
KIEL — Antwerptrainer Haan vond het vooral spijtig dat de eerste nederlaag van zijn team er uitgerekend tegen K Beerschot VAV kwam. "Na onze winst in het Metropool-toernooi wisten wij dat het moeilijk zou worden om opnieuw even goed te doen. Voor ons had het in feite in de eerste speelhelft moeten gebeuren, omdat KBVAV als thuisploeg toen verplicht was te komen. Dan is echter gebleken dat ik niet over de spelers beschik om te counteren. Bovendien gingen wij meespelen aan het tempo van de tegenstander. Dat was onze grote fout." Overigens vond ook Arie Haan de uitsluiting van zijn kapitein onterecht. "Gaston houdt vol dat hij Lambert niet geraakt heeft. Jammer dus, die dubbele gele kaart. Het was in feite de thuisploeg die bijna alle fouten maakte, maar wij werden wel het zwaarst bestraft (L.L. - bron: onbekend - 10/09/1984)."
|