Roger Van Gool zet situatie recht na uitsluiting van René Desaeyere
De zogenaamde 'derby van de herkansing' heeft slechts onder een opzicht de vergelijking kunnen doorstaan met de 'cupmatch' van veertien dagen tevoren. Ook nu scheen de overwinning van Beerschot een uitgemaakte zaak vooraleer R Antwerp FC zich op de valreep kon redden. Voor het overige verliep dit nieuwe treffen tussen de rivalen uit de Scheldestad totaal anders. Van spektakel kwam er slechts bitter weinig in huis, mogelijk door het feit dat beide formaties erg gehandicapt in het veld waren verschenen. Bovendien drukte de uitsluiting van René Desaeyere, na een half uur spel, zijn stempel op het reeds tevoren ongenietbare vertoon. René Desaeyere beging een overtreding op Nicolaes en diende hem bovendien een slag toe. Na raadpleging van een van zijn grensrechters stuurde scheidsrechter Pierre Wouters 'de grote blonde met de zware vuist' naar de kleedkamer.
Dit was het tweede noemenswaardige feit uit de totaal ontgoochelende eerste helft. Op voetbalgebied was er slechts een interessante actie te noteren. In de 18e minuut had Geyselaers de bal ingezonden. Een kopduel tussen Meeuws en Louis Pilot deed de bal in het bereik van Lozano vallen. Nicolaes kreeg de gelegenheid om het afgeweerde schot over te doen, maar vanuit een positie dichter dan het strafschoppunt, trapte hij de kans binnen bereik van Jean Trappeniers.
Met tien tegen elf zou het voor R Antwerp FC een zware opdracht worden tijdens de tweede periode. Van Opdorp speelde in het middenveld, met Jo Geyselaers kreeg Beerschot een vierde aanvaller. De 'Mannekens' putten onvoldoende resultaat uit hun numerieke overwicht. Zij verzuimden het elementairste principe van het voetbalspel door het verwaarlozen van een logische balcirculatie. Zij grepen daarentegen terug naar het middel dat een halve eeuw geleden mogelijk tot een succes had kunnen leiden en trapten zonder enige voorbereiding de bal telkens vanop een respectabele afstand in de richting van Meeuws, die weliswaar een individuele overwinning behaalde tegen Jos Velser, maar in Louis Pilot op een tweede en uitstekend koppende tegenstander stuitte. Toch zou het voortdurend geforceerde Kielse veldoverwicht in de 65e minuut tot een doelpunt leiden. Op een door Mallants op rechts getrapte hoekschop was Jean Trappeniers nergens te bekennen, Lozano kogelde in de vlucht de bal binnen nadat deze over een bos spelers was heengedraaid. Toen scheen R Antwerp FC hopeloos geslagen. Lozano, neergehaald door Xavier Caers, kreeg echter de logische strafschop niet. Mallants schoot tegen de paal. Meeuws kopte tegen de lat. Nicolaes verkwanselde na een persoonlijke actie de kans en kopte daarna juist naast. Precies toen iedereen zich aan de definitieve doodsteek van de gasten verwachtte, leidde een inspanning van Van Gool tot een niet meer voor mogelijk gewaande gelijkmaker. En dat was dan alles, maar ook alles, wat er door de ongeveer 17.000 toeschouwers te beleven viel. De 'derby van
de herkansing' werd dus de 'derby van de grote ontgoocheling' en dit voor beide clubs (bron: onbekend - Ray Baete - 1974-03-11).
R Antwerp FC heeft aan tien spelers genoeg
ANTWERPEN — Beerschot VAV is niet in staat geweest een tegenstander op afstand te houden, die een vol uur met tien heeft moeten kampen ingevolge de fel besproken uitsluiting van René Desaeyere. De kijkers hadden zowat een half uur snertvoetbal beleefd, toen zich een duel langs de zijlijn ontwikkelde tussen de geciteerde Antwerpspeler en de temperamentrijke Nicolaes na een vrij onschuldige overtreding. Zijn tegenstander repliceerde. Hoe dan ook, de paars-witte aanvaller lag op de grasmat, als door een kogel getroffen. Naar aanwijzing van de grensrechter, door een vuistslag getroffen. Algemeen was de indruk dat de scheidsrechter een te strenge sanctie toepaste, toen hij René Desaeyere de laan uitstuurde. Stof tot discussie voor het publiek. Trieste manier om te proberen het vele geld te rechtvaardigen, dat het aan de derby gespendeerd had. R Antwerp FC paste zich vrij goed aan de omstandigheden aan. Het speculeerde op balbezit en drukte het tempo, waarbij Roger Van Gool en Louis Van Gaal sterk op de voorgrond traden om het zwakke centrale middenveld van paars-wit duchtig te exploiteren.
Even heeft het ernaar uitgezien, dat de numerieke minderheid van de gasten ze toch fataal zou worden. Die periode werd ingeluid door een doelpunt, waarbij Jean Trappeniers na een hoekschop op rechts vergat te reageren en de vrijstaande Lozano in een tijd binnenschoot. Even nadien werd de Spanjaard op zeer dubieuze, maar onbestrafte wijze neergelegd, trof Mallants de doelpaal na een mooi solonummer en viel een kopbal van Meeuws boven op de deklat. Allicht hebben de Mannekens toen de reserves van R Antwerp FC en speciaal die van Roger Van Gool onderschat. Diens bravourestukje leverde de formatie van de ‘Great Old het verdiende gelijkspel op. Hij vertrok in zijn eigen kamp, bal aan de voet, liep op topsnelheld door de Beerschotlinies, raakte even het leder kwijt aan Van Gucht, maar het caprioleerde weer in zijn bezit en toen had Laureijssen geen kans meer. Rood-wit gaf zowaar de indruk frisser naar het einde toe te spelen dan Beerschot VAV (GvA - René Morren – 1974-03-11).
|